Heb je dat soms ook? Dat je denkt dat je ‘het’ gevonden hebt? Een plek waar je thuis hoort, een dekseltje dat op jouw potje past, een nieuwe professionele uitdaging die je volop energie en voldoening geeft? En dat je dan achteraf merkt dat het toch niet helemaal klopt? Dat het niet zo mooi matcht als je je wel had voorgesteld? Dat dat dekseltje wel past, maar toch lekt? Dat die job je toch niet voldoende drive gaf om er je schouders te blijven onder zetten, dat je iets moet loslaten om weer je beide handen vrij te hebben?
Vaak zijn er in zo’n situatie mensen die staan te roepen dat je toch moet ‘volhouden’. Dat je moet vechten voor die relatie, dat je moet doorzetten in die job, dat je moet doorgaan met dat dieet, met het stoppen met roken….Meestal omdat ze het beste met je voorhebben, omdat ze je willen zien slagen, en een enkele keer ook omdat ze er zelf belang bij hebben.
De vraag zou dan moeten zijn: ‘Wat wil jij zelf echt?’.Komt hetgene dat jij wil of wou van binnenuit? En past dat helemaal bij jou, zet het je in je kracht?
Door een opleiding die ik recent heb afgerond, ben ik tot het inzicht gekomen dat er 2 dingen cruciaal zijn om daadwerkelijk de drive te vinden om met iets door te gaan.
1. Het moet iets zijn waardoor je in je element bent
2. Het moet iets zijn dat past bij de drijfveer die intrinsiek in jou aanwezig is.
Met ‘in je element zijn’ bedoel ik dat je de dingen kan doen die bij jouw natuurlijke aard aansluiten, die je als het ware moeiteloos doet, de dingen zoals je ze doet wanneer je terugvalt op je automatische piloot, zeg maar.
Zo ben ik zelf, als ik in mijn element ‘lucht’ ben, op mijn best als ik anderen vanuit enthousiasme kan inspireren, als ik verbindingen tussen mensen kan maken, als ik concepten en ideeën kan vertalen in woorden en actieplannen. Net zoals ik in mijn element ‘aarde’ ben als ik de zaken gestructureerd, grondig en met veel diepgang kan aanpakken.
Maar er is niet enkel de vorm, er is ook de smaak. Zo past het lookteentje qua vorm perfect in het mandarijntje, maar de smaak is totaal anders.
Om echt te ‘kloppen’, moet je niet enkel ‘in je element zijn’, maar moet ook de drijfveer juist zitten.
Voorbeelden van een drijfveer kunnen zijn: Leiderschap bieden, je ambities realiseren, vertriuwen op je intuïtie. Dat zijn de dingen die jou energie geven en je vooruit stuwen.
Vaak is het net het gebrek aan afstemming in de drijfveren die er voor zorgen dat dingen vaak iets anders lopen dan je op het eerste gevoel of op het eerste zicht dacht.
Voor mij persoonlijk is mijn grootste drijfveer ‘creativiteit’. Ik word het meest gedreven als ik innovatief verbindingen kan maken, als ik zelf dingen tot stand kan brengen, creëren. Ideeën vorm geven in concepten, da’s helemaal mijn ding. Daartegenover staat dat ik net niet houd van dingen die al voor mij voorgekauwd zijn, waar ik maar moet dupliceren, waar ik niets zelf tot stand kan brengen.
Daarom is het volgens mij heel belangrijk om zelf goed te weten wat jouw smaak en vorm is, om heel duidelijk te hebben wanneer jij in je element bent en wat je grootste drijfveren zijn. En dat blijkt voor sommige mensen echt wel een uidaging te zijn. Vaak weten we immers heel goed wat we niet willen, maar hebben we iets mider duidelijk in beeld wat ons dan wél drijft en wat ons dan wél in ons element zet.
Om dan ecen terug te komen op het ‘volhouden’, wat bij vele persoonlijke ontwikkelaars als de heilige graal wordt beschouwd, de sleutel tot succes op vrijwel alle domeinen. Mensen zullen pas iets willen en kunnen ‘volhouden’, als ze voelen dat het werkelijk bij heb past, als ze er van in hun element komen en er ook werkelijk door gedreven worden. Of het nu gaat om ‘Blind getrouwd’, een job, een dieet, stoppen met roken…
Als iets bij je past, kan je makkelijk van een 7 een 9 of zelfs een 10 maken. Dat is altijd fijner, nteressanter en geeft meer voldoening dan van een 4 een 6 te maken. Vertrekkend vanuit het positief perspectief is het dan vooral zaak om te focussen op je kwaliteiten en die volop te gaan ontwikkelen, dan om te focussen op je uitdagingen of gegronde weerstanden (iets dat niet écht bij je past) en daar door ‘wilskracht’ en ‘doorzettingsvermogen’ maar te blijven tegenaan hikken. Hoe komt het dat we de laatste 10 jaar zoveel burn-outs en bore-outs zien? Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben?
Wil jij ook graag, zwart op wit, te weten komen wat jouw grootste kwaliteiten zijn, wat jou in je element zet en waar jouw belangrijkste drijfveren liggen? Om zo meer rust, een gevoel van thuiskomen en zelfvertrouwen te ervaren? Om te weten welke positieve eigenschappen jij best in de verf mag zetten en verder tot ontwikkeling laten komen?
Ik maak je graag wegwijs tijdens een verkennend gesprek.